sobota, 9 lutego 2008

zapiekanki




Kaszanka z ziemniakami i jabłkiem







4 ugotowane ziemniaki1,2 kg kaszanki
4 kwaśne jabłka


tłuszcz do formy


1/2 szklanki śmietany


1 łyżka mąki


1 jajo


2 łyżki tartego chrzanu lub musztardy


pieprz ziołowy, sól


masło



Obrane ze skórki ziemniaki i kaszankę kroimy w plastry, obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy śmietaną roztrzepaną z mąką, jajkiem, chrzanem lub musztardą, szczyptą pieprzu i soli. Posypujemy wiórkami masła i zapiekamy 30 min w 160°C.




Zapiekanka mięsno-warzywna pod beszamelem



2 szklanki ugotowanego mięsa strusia pokrojonego w kostkę


2 szklanki ugotowanych na półmiękko warzyw (np. marchewka; brokuły; fasolka szparagowa) i 2 szklanki utłuczonych gotowanych ziemniaków


1 szklanka startego sera cheddar


2 szklanki mleka


4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej


1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


sól, pieprz, szczypta pieprzu kajeńskiego, masło do formy



Stop masło w rondlu, wymieszaj z mąką i powoli wlewaj mleko, stale mieszając. Gotuj do zgęstnienia. Włóż warzywa i mięso, przypraw, wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy, posyp serem. Na wierzchu rozłóż ziemniaki i posyp je gałką. Piecz 20 minut w temp. 175°C.



Zapiekanka traperska



25 dag mielonej wieprzowiny


25 dag mielonej cielęciny


1/3 szklanki posiekanej cebuli


1/3 szklanki wody


1/4 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki soli selerowej, 1/4 łyżeczki cząbru


1-2 ugotowane i ugniecione ziemniaki


2 krążki ciasta na tartę (o średnicy 22 cm) wycięte



Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wieprzowinę, cielęcinę i cebulę włóż do rondelka i zalej wodą. Duś, aż mięso zmieni kolor. Dodaj przyprawy, duś jeszcze przez chwilę. Mięso przełóż na sitko i osącz, a potem wymieszaj z ziemniakami. Jednym krążkiem ciasta wyłóż formę na tartę, napełnij masą i przykryj drugim krążkiem. Sklej brzegi ciasta, a pośrodku wytnij kominek, aby mogła ulatniać się para. Piecz 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz jeszcze 20 minut, aż ciasto będzie złote. Uwaga: zapiekankę można także przyprawić na ostro, wszystko zależy od upodobań.

Brak komentarzy: