sobota, 9 lutego 2008

Pizza


Ciasto Sławka

miękkie ciasto, ścisłe, elastyczne, dobre do pizzy na grubym

450 g mąki

2 łyżeczki suszonych drożdży

200 ml ciepłej wody

1 łyżka cukru, szczypta soli

Wymieszaj drożdże z cukrem i 90 ml ciepłej wody. Zostaw, aż pojawią się bąbelki. Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, drożdże i 110 ml wody. Wymieszaj. Ugnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Połóż do miski, przykryj i zostaw. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagnieć, podziel na dwie równe części. Zgnieć każdy kawałek na płaskie koło. Ugnieć lekki dołek 1-1,5 cm od krawędzi, tak aby powstał rant, przełóż na naoliwioną blachę. Połóż ulubione składniki. Piecz 12 min w 250 st. C.


Ciasto Beaty

chrupiące, suche, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim, najbardziej tradycyjne włoskie ciasto


400 g mąki

2 łyżeczki suszonych drożdży

250 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli

Drożdże, cukier i wodę wymieszaj w misce, odstaw na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek. Wlej rozrobione drożdże. Zagnieć ciasto. Przenieś na obsypaną mąką stolnicę, zagniataj, aż będzie elastyczne. Podziel ciasto na cztery kulki, ułóż na posypanej mąką desce, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość. Każdą kulkę z ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm. Ułóż na papierze do pieczenia. Połóż ulubione składniki. Piecz 10-12 min w 220 st. C.


Ciasto Wojtka

najbardziej miękkie ze wszystkich, pulchne, typowe ciasto drożdżowe


1/2 kg mąki

paczka suszonych drożdży

250 ml ciepłej wody

7 łyżek oliwy z oliwek

szczypta cukru

1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuść w 100 ml wody z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie, wlej drożdże. Zostaw na 15 min. Dodaj oliwę. Ugnieć ciasto, dodając resztę ciepłej wody. Formuj placki. Połóż ulubione składniki. Piecz 15 min w 220 st. C.

Brak komentarzy: