sobota, 9 lutego 2008

Sałatka z polędwiczek wieprzowych

20 dag polędwiczek wieprzowych,
1 awokado (20 dag),
1 grejpfrut (35 dag),
10 dag śliwek wędzonych bez pestek,
10 dag świeżego imbiru,
1/2 główki sałaty lodowej,
75 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
sól;
do smażenia: 2 łyżki oleju;
do posypania sałatki:
5 dag kiełków słonecznikaSos
100 ml miodu pitnego dwójniaka,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki cukru
Sos
100 ml miodu pitnego dwójniaka,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki cukru

Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Przygotować sos: skórki imbiru, połowę miodu i cukier włożyć do rondelka, wlać 100 ml wody i gotować, aż płyn zgęstnieje. Przecedzić, dodać resztę miodu i sok z cytryny. Śliwki namoczyć w winie i wyjąć. Polędwiczki umyć, obtoczyć w pieprzu i obsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia wlać połowę sosu i dusić mięso do miękkości. Ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Grejpfrut obrać ze skóry i albedo i wyciąć z niego cząstki miąższu. Awokado obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w półplasterki. Sałatę opłukać, osączyć i porwać na małe kawałki. Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać imbir, doprawić solą, polać pozostałym sosem i delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać kiełkami.

Brak komentarzy: