niedziela, 10 lutego 2008

Parada śledzi












W ZALEWIE POMIDOROWEJ
8 solonych filetów śledziowych
2 pory (40 dag) Zalewa
300 ml soku pomidorowego
6 łyżeczek oleju roślinnego
3 łyżeczki octu winnego
kilka kropli tabasco
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki pokruszonego czarnego pieprzu Przygotować zalewę: składniki wymieszać w misce trzepaczką, tak aby olej dobrze połączył się z sokiem pomidorowym. Pory obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Filety śledziowe moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na kawałki, połączyć z porami, zalać zalewą, tak żeby były całkowicie przykryte, i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
(8 porcji)


ROLMOPSY W OLEJU
8 solonych płatów śledziowych
2 cytryny
1 cebula (8 dag)
2 łyżki musztardy
10 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
3 łyżki jasnej gorczycy
olej słonecznikowy
do przybrania: 2 łyżki kaparówŚledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, i osuszyć. Cebulę obrać i posiekać. Cytryny starannie umyć i pokroić w plasterki. Liście laurowe pokruszyć. Filet posmarować musztardą, posypać gorczycą oraz cebulą, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką. Ułożyć warstwami w słoju (niezbyt ciasno), przekładając plasterkami cytryny, pieprzem i liśćmi laurowymi. Zalać olejem i wstawić do lodówki na 5 -7 dni. Przed podaniem posypać kaparami.

(6 porcji)


W WINNEJ ZALEWIE
8 solonych filetów śledziowych
3- 4 czerwone cebule (35 dag)
po 1/2 łyżeczki ziaren czarnego i białego pieprzu
1 łyżeczka goździków
2 liście laurowe
2 łyżki koperku Zalewa
200 ml octu winnego
30-40 dag cukruPrzygotować zalewę: składniki wymieszać z 300 ml wody, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, i ostudzić. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Koperek umyć i posiekać. Filety śledziowe moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na kawałki, wymieszać z cebulą, koperkiem, rozgniecionym pieprzem, goździkami i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

(8 porcji)


PO LWOWSKU
50 dag solonych filetów matiasów
35 dag cebuli
15 dag suszonych borowików
1 szklanka oliwy
2 łyżki octu 10-procentowego
2 liście laurowe, sól, pieprzŚledzie moczyć 1 godz. w 2 l wody z dodatkiem octu, osączyć i pokroić na dzwonka. Grzyby umyć, zalać wrzątkiem, a gdy napęcznieją, osączyć i zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. W szerokim rondlu układać warstwami: śledzie, cebulę i grzyby, doprawiając lekko solą oraz pieprzem i przekładając pokruszonymi liśćmi laurowymi. Warstwy układać do wyczerpania składników. Zalać oliwą i dusić na bardzo małym ogniu 1 godz. Podawać na zimno lub na ciepło.

(6 porcji)

PO PORTUGALSKU
50 dag solonych filetów matiasów
3 cebule (30 dag), 1 cytryna
2 strąki papryki konserwowej Zalewa
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/3 szklanki octu 6-procentowego
cukier, sól, pieprz Przygotować zalewę: zagotować wino z octem (można dodać marynatę z papryki), doprawić cukrem, solą, pieprzem i ostudzić. Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę. Cebule i cytrynę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w paski, wymieszać z cebulą i cytryną. Każdy filet przekroić na trzy części, ułożyć warstwami w słoju, przekładając przygotowaną mieszanką, wlać zalewę i odstawić do lodówki na 12 godz.

(6 porcji)


Z RODZYNKAMI
50 dag solonych płatów śledziowych
4 cebule (40 dag)
10 dag rodzynek
3/4 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru, pieprzŚledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć i pokroić w dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy i rodzynki, wymieszać, chwilę dusić i ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 6 godz.

(6 porcji)

CHRZANEM
6-7 solonych filetów śledziowych
1 por (20 dag)
3 czerwone cebule (30 dag)
2 marchewki (20 dag)
6-8 cienkich plasterków chrzanu
2 liście laurowe
1 łyżeczka żółtej gorczycy
po 1 łyżeczce ziaren białego i czarnego pieprzu Zalewa
200 ml octu winnego
30-40 dag cukruPrzygotować zalewę: ocet rozcieńczyć 300 ml wody, wsypać cukier i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Ostudzić. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godz. do lodówki.
(6 porcji)

Śledzie solone smażone w cieście
2 paczki filetów w oleju albo 50 dag filetów (matjasów).
Na ciasto: 2 jaja,2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron, 5 łyżek śmietany 18% trzy czwarte szklanki mąki.
Do smażenia:pół szklanki oleju.Śledzie z paczki opłukać z oliwy w ciepłej wodzie, zalać szklanką zimnej wody na pól godziny. Śledzie z zalewy solnej wymoczyć kilka godzin, w zależności od ich smaku : w czasie moczenia trzeba próbować.Wymoczone śledzie osuszyć, zwinąć każdy filet w rulonik, spiąć wykałaczką.Przygotować ciasto: wymieszać połowę mąki z olejem, śmietaną i żółtkami, dodać ubitą z białek pianę i powoli dosypywać pozostałą mąkę, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki.Rozgrzać w głębszej patelni olej, kiedy jest gorący nabijać na widelec ruloniki śledziowe, maczać je w cieście i smażyć ze wszystkich stron na złocisto.



Brak komentarzy: