sobota, 9 lutego 2008

Kurczak na zielono


Składniki:

- 4 udka kurczaka (bez skóry i bez kości)

- 2 cebule pokrojone w kostkę

- 10 dag różyczek brokuła

- 10 dag zielonego groszku

- 1 papryczka chili

- 20 dag zielonej papryki

- 10 dag pokrojonej zielonej fasoli szparagowej

- 100 ml białego wina

- 2 ząbki czosnku

- 50 ml oliwy

- 200 ml śmietany 36-proc.

- 1 pęczek natki

- 1 pęczek szczypiorku

- bazylia

- ziele angielskie

- pieprz

- liść laurowy

- sól do smaku


Sposób przyrządzania:

Udka kurczaka pokrój w grubą kostkę, posól i popieprz. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso i mocno przysmaż z każdej strony. Dodaj czosnek, cebulę, papryczkę chili, paprykę i fasolę szparagową. Smaż 10 minut i zalej białym winem. Dodaj zielony groszek, brokuły i przyprawy, duś do miękkości. Przed podaniem dodaj śmietanę, zmiksowaną z oliwą bazylię, natkę i szczypior. Aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, możesz zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

Brak komentarzy: