niedziela, 10 lutego 2008

topienie












Każdy z naszych smalców trzeba rozlewać do słoików warstwowo - kolejne warstwy wlewamy dopiero wtedy, gdy zastygną poprzednie. Chodzi o to, aby skwarki i inne dodatki do słoniny nie opadły na dno.

Ostry z kolorowym pieprzem i papryką

1 kg słoniny, 35 dag wędzonego boczku, 3-4 cieniutkie kabanosy (ewentualnie podobną ilość dobrej kiełbasy lub wędzonki), 2 cebule, 1 kwaśne jabłko, 4 połówki świeżej papryki - czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej, 1 mała papryczka chilli, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżka kolorowego pieprzu (można użyć czerwonego lub zielonego z zalewy), sól do smaku Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 minut, potem dodajemy boczek, a po chwili pokrojone w plasterki kabanosy. Gdy boczek stanie się chrupiący, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy drobno pokrojone cebule, starte jabłko, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane chilli oraz przyprawy. Mieszamy. Przelewamy do miseczek. Pomysł: Można podawać z różnymi rodzajami pieczywa, marynowaną papryką, świeżymi pomidorami, gotowaną lub pieczoną fasolą.


Ziołowy z piwem i tymiankiem

1/2 kg słoniny, 1/2 kg boczku surowego, 1/4 kg mięsa wieprzowego, 1/4 kg mięsa wołowego, 1 liść laurowy, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka ziół prowansalskich (oregano, bazylia, szałwia, mięta pieprzowa, majeranek), sól, pieprz, 1 szklanka piwaSłoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 minut, a potem dodajemy boczek. Kawałki mięsa i liść laurowy dodajemy, gdy skwarki są już przezroczyste, i wytapiamy, aż będą lekko złociste i niezbyt twarde, a mięso usmażone. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec wlewamy piwo i znów mieszamy. Pomysł: Ten lekki jak puch (dzięki piwnej "dolewce") smalec może być wykwintną przekąską w towarzystwie suszonych pomidorów, grillowanych karczochów (ze słoika), pieczonych lub smażonych cukinii i bakłażanów.

Warzywny z ziemniakami, marchewką, cebulą, ogórkami


1 kg słoniny, 2 filety z kurczaka, 2 ugotowane ziemniaki, 1 ugotowana marchewka, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 ogórki konserwowe, 3-4 ziarna jałowca, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka lubczyku lub cząbru, sól, pieprz ziołowy do smaku Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy w rondlu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i mocno przesmażamy na patelni - można wykorzystać tłuszcz wytopiony ze słoniny. Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, ogórki (ze skórką) także kroimy w kostkę. Gdy słonina będzie już całkiem płynna, wrzucamy kurczaka, ziemniaki, marchewkę i przekrojone na pół (albo roztarte w palcach) ziarna jałowca. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe składniki (cebulę, ogórki, czosnek) oraz przecier pomidorowy i przyprawy (lubczyk, sól, pieprz ziołowy). Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pomysł: Seler naciowy, marchewka, marynowane pieczarki i oczywiście kiszony lub konserwowy ogórek to doskonałe dodatki do tego wielobarwnego łagodnego smalczyku. Z pieczywa krakersy i bagietka.


"Słodki" z jabłkami i śliwkami

1 kg słoniny, 1/2 kg wędzonego boczku, 3 kwaskowate jabłka, 8 suszonych śliwek kalifornijskich, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprzSłoninę kroimy w małą kostkę. Boczek - w niewielkie paski. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 minut, a potem dodajemy boczek. Kiedy skwarki z boczku będą złociste i mocno chrupiące, zdejmujemy rondel z ognia. Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, śliwki kroimy w paski, czosnek wyciskamy. Wrzucamy wszystko do gorącego smalcu, przyprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Pomysł: Smalec świetny do razowego chleba lub pumpernikla. Pyszny z dodatkiem sera typu camembert i czarnych oliwek.


Orientalny z garam masala

1 kg słoniny, 1/2 kg surowego boczku, 2 pory - tylko białe części, 1 łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczki kuminu uprażonego wcześniej na patelni, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kurkumy (nada potrawie ładny żółty kolor), sól do smaku Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 min, a potem dodajemy boczek. Kiedy skwarki z boczku są złociste i mocno chrupiące, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy pokrojone drobno pory oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do miseczek. Pomysł: Kanapkę ze smalcem można posypać siekanymi orzechami włoskimi i zieloną pietruszką lub kolendrą i podawać z marynowaną dynią, śliwkami i gruszkami w occie.

Brak komentarzy: