piątek, 29 lutego 2008

Jajko




Jaja faszerowane w skorupce z migdałami

6 jaj
1 mała cebula
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 łyżka tłustej śmietany
sól, świeżo zmielony pieprz
50 g płatków migdałowych
tłuszcz do smażenia
kilka całych migdałów (do dekoracji)

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ostrożnie przekrawamy nożem, tak by nie pokruszyć skorupki, wyjmujemy zawartość, drobno siekamy z cebulą i kolendrą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Na suchej patelni przyrumieniamy płatki migdałowe. Całe migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i także podsmażamy na brązowy kolor; panierujemy w soli. Nakładamy farsz do skorupek, wierzch przykrywamy płatkami migdałowymi i dociskamy. Smażymy połówki jajek na tłuszczu na ciemnozłoty kolor, układając je farszem do dna patelni. Dekorujemy je całymi migdałami w soli.

Sałatka wiosenna

1 cebula
po 20 dag zielonej i żółtej papryki
2 mięsiste pomidory (45 dag)
2 świeże strączki zielonego chilli
1/2 pęczka natki pietruszki
12 dag tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kaparów (ze słoiczka)
po 1/2 łyżeczki tłuczonej kolendry i kminu rzymskiego
sól, pieprz

Nieobraną cebulę i pomidory kroimy na połówki. Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie warzywa układamy na blasze (stroną przecięcia do dołu) i pieczemy na środkowej półce piekarnika w 210°C przez 10 minut. Do warzyw dodajemy umyte, przekrojone i wypestkowane chilli. Całość pieczemy jeszcze 10 min, aż na skórkach warzyw pojawią się pęcherzyki. Natkę siekamy, tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Upieczone warzywa wyjmujemy, nakrywamy mokrą ściereczką i studzimy. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, natką, kaparami, kolendrą, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem i dodajemy do warzyw. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i ćwiartki jajek.


Brak komentarzy: