sobota, 9 lutego 2008

Salsa verde


Składniki:

- 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku

- 3 łyżki posiekanej natki

- 2 łyżki posiekanej bazylii

- 5 obranych ząbków czosnku

- 2 łyżki osączonych kaparów

- 1 ogórek kiszony albo konserwowy

- 1 mała cebula

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 3 filety anchois (mogą być koreczki helskie)

- 2 jajka ugotowane na twardo i obrane

- 7 łyżek dobrej oliwy

- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

- 1/3 łyżeczki soli


Sposób przyrządzania:

Szczypiorek wymieszaj z natką i bazylią. Posiekaj cebulę, białka, kapary i ogórek. Czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj żółtka, ocet, oliwę, biały pieprz, sól i anchois. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Salsa jest dodatkiem do mięsa, ale także dipem do warzyw i ?smarowidłem? do ciemnego wiejskiego chleba.

Brak komentarzy: