niedziela, 3 lutego 2008

Carpaccio wołowe z pesto z rukoli (Dla 4 osób)




200 g polędwicy wołowej


2 garście rukoli


1/4 szklanki soku pomarańczowego


1 łyżeczka musztardy


Dodatki: oliwa, sól, pieprz1/2 łyżki miodu lub odrobina cukru


Oczyszczoną polędwicę przymrażamy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Rukolę płuczemy, osuszamy i odrywamy listki od łodyżek. Listkami posypujemy plastry wołowiny, a łodyżki umieszczamy w blenderze, razem z musztardą i sokiem pomarańczowym. Miksujemy, dodając odrobinę oliwy (musi się wytworzyć emulsja), doprawiając solą, pieprzem i miodem (lub cukrem). Gotowym pesto polewamy carpaccio. Potrawę możemy udekorować plasterkami czarnych oliwek i truskawek (na tę porcję 4 oliwki i 4 truskawki).

Brak komentarzy: