niedziela, 3 lutego 2008

Pieczarki - cała ich pyszna tajemnica


To prawda że pieczarki z naturalnych miejsc ich występowania mają subtelniejszy i bogatszy smak ale nie zawsze uda nam się trafić w pieczarkowe miejsca.

Te sklepowe mają tą wielką przewagę że na 100% są pieczarkami - w koszyku niewytrawnego grzybiarza mogą znaleźć się mogą grzyby trujące. Owocnik pieczarki jest zależnie od rasy i warunków uprawy wielkości od ok. 1 cm obwodu do 8 10 cm.

W Europie występuje ok. 60 gatunków.

Nazwy bardziej znanych gatunków pieczarek : bulwiasta (Agaricus abruptibulbus ), lśniąca (Agaricus silvaticus ), szlachetna (Agaricus bitorquis), zaroślowa (Agaricus silvicola), ogrodowa (Agaricus hortensis), polna (Agaricus campestris).Kolor owocnika od białego poprzez kremowy do brązowego przy odmianach brązowych które są jednak niespotykane w naszym kraju. Owocnik zbudowany jest z okrągłego kapelusza z blaszkami pod spodem osadzonego na silnej mięsistej nodze.

Pieczarka jest grzybem aromatycznym jej zapach czuć doskonale po naszych kulinarnych eksperymentach w całej kuchni. Skład chemiczny pieczarki polnej - 91 % całej masy stanowi woda. 43 % suchej masy stanowi białko i inne związki azotowe. 40 % cukry, 2 % tłuszcze, 5 % sole mineralne, 10 % inne. (wg. "Encyklopedii multimedialnej PWN - Biologia").Pieczarki są jednymi z najczęściej sprzedawanych i jedzonych przez nas grzybów. A to dlatego, że jako jedne z niewielu zdradziły nam sposób swojego rozmnażania.Pierwsze plantacje założono we Francji już w XII wieku.

Na dobra sprawę wszystkie grzyby - poza pieczarkami - są niestrawne dla człowieka. Ściany ich komórek są zbudowane z substancji zbliżonej składem chemicznym do chityny. Tylko pieczarka ma ścianki komórek rozpuszczalne i przyswajalne przez układ trawienny człowieka!Ale i nie wszystkie pieczarki są bezpieczne, bowiem np. pieczarka polowa - Agarica arvensis - ma paskudny zwyczaj kumulowania soli metali ciężkich: rtęci, kadmu czy szczególnie niebezpiecznego strontu-90, który spada na nasze pola i lasy po katastrofach jądrowych.


Oczywiście zbieranie pieczarek w pobliżu ciągów komunikacyjnych nie jest dla naszego zdrowia bez znaczenia i nie radzę się łakomić na takie grzybobrania. Istnieje w naszej przyrodzie jeden rzadki gatunek pieczarki o nazwie pieczarka żółtawa (Agaricus xanthoderma) gatunek ten jest śmiertelnie trujący. Podsumowując pieczarkowy temat bezpieczne grzyby znaleźć można tylko w sklepie chyba że ktoś zna się dobrze na grzybach i stara się poznać je.

Brak komentarzy: