niedziela, 10 lutego 2008

pieczyste




Cielęcina a la sarna




3 kg mięsa cielęcego od szynki, 10 jagód jałowca, 200 g słoniny, 1/2 l octu 6%, 1/4 l czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 3 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól


Mięso nacieramy grubo tłuczonym jałowcem i gęsto szpikujemy słoniną pokrojoną w paski. Zagotowujemy ocet z winem i szklanką wody. Wrzącą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, często je obracając. Przed pieczeniem mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy ok. 2 godzin w 180°C. Przed końcem pieczenia wlewamy śmietanę. Pieczeń kroimy w plastry i polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z ryżem lub kluskami.




Kurczak pieczony z ziołami




1 kurczak, sól, 1 główka czosnku, pieprz, świeże listki tymianku, majeranku, szałwi i estragonu lub po 1/2 łyżeczki tych ziół suszonych, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1 łyżeczka masła, 1 cebula, olej, 150 ml białego wytrawnego wina, 250 ml soku jabłkowego




Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku i łyżeczkę masła. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka. Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Po 30 minutach zbieramy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, mieszamy z winem oraz sokiem jabłkowym i polewamy nim kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy, zależnie od wagi, jeszcze około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka powstałym sosem.

Brak komentarzy: