niedziela, 17 lutego 2008

Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami



Składniki:

- 4 polędwiczki

- 8 prawdziwków

- 25 dag sera typu rokpol

- sól- pieprz

- 10 dag masła

- kilka gałązek rozmarynu

- oliwa


Sposób przyrządzania:


Polędwiczki opłucz, usuń błony. Mięso posól, popieprz i obsmaż na oliwie. Ser pokrój na plastry. Polędwiczki natnij wzdłuż, włóż w powstałe kieszenie po plastrze sera, zepnij wykałaczkami. Zawiń polędwiczki w folię aluminiową i piecz 25 minut w temp. 200°C. W tym czasie podsmaż na maśle z rozmarynem opłukane, oczyszczone i pokrojone w plastry prawdziwki. Posól pod koniec smażenia, polej upieczone polędwiczki. Dobrym dodatkiem jest makaron, który można podać w wydrążonych i zblanszowanych kalarepkach albo w połówkach papryki.

Brak komentarzy: