niedziela, 10 lutego 2008

Pieprzno i szafranno




Eskalopki z wątróbek z szafranem i mango (dla 4-6 osób)




2 szklanki bulionu drobiowego, 1 łyżeczka od kawy szafranu w proszku, 12 wątróbek indyczych lub kurzych, 3 dojrzałe owoce mango, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka octu balsamicznego

W garnku podgrzewamy bulion z szafranem. Na beztłuszczowej patelni podsmażamy na dużym ogniu wątróbkę (3 min z każdej strony), a następnie dodajemy bulion. Chwilę gotujemy, a następnie osączamy wątróbkę. Obieramy owoce i kroimy na kawałki. Smażymy je na maśle (powinny nabrać złotego koloru z każdej strony), solimy, pieprzymy, skrapiamy octem balsamicznym i podajemy razem z wątróbką.

Kurczak z szafranem (dla 6-8 osób)

1 duży kurczak (1,5-1,8 kg), 2 łyżeczki od kawy nasion czarnuszki, 2 łyżki ziaren sezamowych, 2 cebule, 6 łyżek oliwy, 1 szczypta imbiru, szczypta soli, szczypta pieprzu, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka od kawy szafranu w nitkach, 1 pęczek kolendry

Kurczaka nacieramy jedną łyżeczką ziaren czarnuszki i jedną łyżeczką ziaren sezamu, które uprzednio utarliśmy w moździerzu. Obieramy i kroimy cebule, które następnie szklimy na oliwie w garnku o grubym dnie. Na tłuszcz z cebulą wkładamy kurczaka, dodajemy imbir, sól, pieprz i podsmażamy na dużym ogniu, po 5 min z każdej strony. Zalewamy mięso dwiema szklankami wody, dodajemy szafran i posiekaną kolendrę oraz resztę czarnuszki i sezamu. Przykrywamy i dusimy przez godzinę. Podajemy z ziemniakami.

Brak komentarzy: