piątek, 22 lutego 2008

Sałata z sosem czosnkowym




Składniki:

- Sos:

- 2 nieobrane główki czosnku

- oliwa- 1 szklanka majonezu

- 1/2 szklanki maślanki

- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 czubata łyżeczka soli selerowej

- 1/4 łyżeczki pieprzu


Warzywa:

- 2 sałaty rzymskie (bez zewnętrznych liści)

- 50 dag pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych)

- krótko obgotowane różyczki 1 brokuła

- 1 ogórek wężowy pokrojony w cienkie plasterki

- 25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki

- 1/2 małej białej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka


Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos: rozgrzej piekarnik do 160°C. Zetnij czubki główek czosnku, każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej stroną przecięcia do góry. Oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, zawiń w folię. Piecz 70 minut, potem rozwiń i ostudź. Upieczony czosnek wyciśnij z ząbków do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj, wstaw do lodówki. Grubo pokrój sałatę rzymską, włóż do miski, dodaj pozostałe składniki. Polej sosem, wymieszaj, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy: