niedziela, 10 lutego 2008

Musztarda


Roladka z białej ryby (dla 4 osób)


4 filety białej ryby, np. pangi, 4 łyżki masła, 4 łyżki soku z cytryny, 4 ząbki czosnku, 8 łyżeczek miodu, 8 łyżeczek ostrej musztardy, może być ziarnista, 4 łyżki natki pietruszki, oliwa do smarowania naczynia, sól, pieprz


Filety myjemy i osuszamy. Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy lekko ostygnie, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i miażdżymy, a następnie mieszamy go z miodem i musztardą. Pastą grubo smarujemy jedną stronę filetów. Tę samą stronę posypujemy też połową natki i zwijamy filety, nadając im kształt roladek. Można je spiąć wykałaczkami. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, polewamy cytrynowym masłem i zapiekamy w 180°C około 30 minut. Przed podaniem posypujemy resztą natki.

Wątróbka w sosie musztardowym(dla 4 osób)



1/2 kg cielęcej wątróbki, 1 łyżka mąki, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, najlepiej węgierskiej, 1 mała cebula, 1 łyżka masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka musztardy, np. kozackiej, majeranek, 1 cytryna, sól, pieprz, natka pietruszki do posypania


Wątróbkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry. Mąkę mieszamy z papryką i dodajemy 3/4 łyżeczki soli. W tak przyprawionej mące obtaczamy plastry wątróbki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na dużej patelni i obsmażamy wątróbkę wraz z posiekaną cebulką na dość silnym ogniu do zrumienienia. Wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i dodajemy szczyptę majeranku. Gotujemy chwilę na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz - ewentualnie - solą i pieprzem. Wątróbkę podajemy bardzo gorącą, posypaną siekaną natką. Najlepiej - w towarzystwie purée ziemniaczanego lub małych kładzionych kluseczek.

Brak komentarzy: