piątek, 29 lutego 2008

Minestrone


Składniki:

- 1/2 szklanki białej suchej fasoli

- 1 mały por- gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)

- 1 duża cebula

- 1 duża marchewka

- 1/4 główki włoskiej kapusty

- 2 duże pomidory

- 2 średnie ziemniaki

- plaster dyni (niekoniecznie)

- kilka gałązek natki pietruszki

- liść laurowy

- kilkanaście listków bazylii

- 4 łyżki oliwy

- 2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)


Sposób przyrządzania:

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować. Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem. Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

Brak komentarzy: