piątek, 30 listopada 2007

Zupa pomidorowa (4 porcje)

1/4 szklanki oliwy extra virgin fruttato
1 duża posiekana cebula
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
2 duże, dojrzałe, mięsiste pomidory pokrojone na ćwiartki
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego, albo świeżo wyciśniętego soku pomidorowego
1/4-1/2 szklanki świeżych liści bazylii pokrojonych w paseczkisól, świeżo zmielony pieprz

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wkładamy cebulę i czosnek, szklimy, mieszając, około 3 min. Dodajemy ćwiartki pomidorów, dusimy około 15 min. Wlewamy bulion lub sok pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku, wsypujemy bazylię. Gotujemy na malutkim ogniu około 10 min, aż pomidory się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, studzimy, cedzimy przez gęste sitko, aby usunąć nasionka i skórki. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku. Zupę można podgrzać lub podawać na zimno.

Brak komentarzy: