piątek, 30 listopada 2007

Świeże figi - nadziewane i zapieczone




Składniki:
- 4 świeże figi,
- 80 g serka koziego (w tym wypadku użyłam ziołowego),
- kilka migdałów lub orzeszków piniowych,
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto,
- drewniane wykałaczki.
Jak przyrządzić?
1) Umyte i osuszone figi przekrawamy na połówki. Na każdą z nich nakładamy łyżeczkę serka i wciskamy połówkę migdała (lub kilka orzeszków piniowych).
2) Tak przygotowane połówki owijamy plasterkiem szynki i spinamy wykałaczką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekamy ok. 10 min., a dokładnie – tak długo, aż szynka z wierzchu apetycznie się zapiecze.
Jak podawać?
Jako niezobowiązujący dodatek do lekkiego wina wytrawnego i półwytrawnego. Ciepłą zakąskę przed podaniem dania głównego.
Znam opcję tej przystawki, ale troszkę tańszą, a fantastyczną w smaku :) Naprawdę najlepsze w kuchni są potrawy proste i często potrafią nas zaskoczyć.Potrzebujemy suszone śliwki (myślę, że również morelki się także dobrze skomponują) , serek (kozi lub bez jeśli ktoś nie może się przekonać do jego specyficznego zapachu) i cieńkie plasterki boczku. Wewnątrz śliweczki jest kawałek serka, a śliweczka jest otoczona boczkiem. Zapikamy w piekarniku, do momentu aż boczek sie zarumieni z każdej strony.

Brak komentarzy: