środa, 28 listopada 2007

Marzenie o Srebrnej Wigilii

Raz można zrobić to odrobinę inaczej: nie w złocie i purpurze, lecz srebrnie, odrobinę melancholijnie, w oprawie niczym z bajki o Królowej Śniegu. Nasz piękny świąteczny stół łączy powściągliwość północnych ziem z romantyczną nonszalancją. Smak - absolutnie świąteczny.

Zupa z dorsza
50 ml oliwy 2 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie paseczki4-6 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterkiszczypta szafranu1,5 l bulionu drobiowego4 filety z dorsza (około 200 g każdy)200 g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być żółte, dla efektu kolorystycznego)100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek200 g liści szpinaku sól, pieprz400 g ugotowanego drobnego makaronukolorowy pieprzposiekany szczypiorW dużym rondlu, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy do miękkości koper włoski i czosnek. Dodajemy szafran, bulion drobiowy i pokrojone na kawałki filety z dorsza. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Następnie dodajemy pomidory, oliwki i pokrojony szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy. Do miseczek nakładamy makaron, wlewamy zupę, dekorujemy kolorowym pieprzem i szczypiorem.Zupa z dorsza 50 ml oliwy 2 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie paseczki4-6 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterkiszczypta szafranu1,5 l bulionu drobiowego4 filety z dorsza (około 200 g każdy)200 g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być żółte, dla efektu kolorystycznego)100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek200 g liści szpinaku sól, pieprz400 g ugotowanego drobnego makaronukolorowy pieprzposiekany szczypiorW dużym rondlu, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy do miękkości koper włoski i czosnek. Dodajemy szafran, bulion drobiowy i pokrojone na kawałki filety z dorsza. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Następnie dodajemy pomidory, oliwki i pokrojony szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy. Do miseczek nakładamy makaron, wlewamy zupę, dekorujemy kolorowym pieprzem i szczypiorem.

Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami
Farsz: 300 g filetu z łososia obranego ze skóry i ości,100 g suszonych pomidorów z zalewy, olej, 2 cebule, sól, pieprzCiasto: 300 g mąki, 2 żółtka, 2 łyżki oleju, sól Dodatki: 40 g filetów anchois, 8 łyżek oliwy truflowej, 4 łyżki octu balsamicznegoPrzygotowujemy farsz: filety z łososia mielemy, suszone pomidory - siekamy (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji). Na oleju podsmażamy drobno posiekane cebule, studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto: do przesianej mąki dodajemy żółtka, olej, szczyptę soli i tyle ciepłej wody, ile mąka weźmie, by uzyskać elastyczne ciasto. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy koła, układamy na nich małe porcje farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy 3 min we wrzącej, posolonej wodzie. Podajemy je z suszonymi pomidorami, filetami anchois, skropione oliwą truflową i octem balsamicznym. .

Karp pieczony w śmietanie
1 karp (około 1,5 kg)sól, grubo zmielony pieprz 2 łyżki mąki1-2 łyżki masła 1 szklanka śmietany 18%Karpia sprawiamy w całości, solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Karpia posypujemy 1 łyżką mąki, układamy na wierzchu kawałeczki masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, polewając powstałym sosem. Prawie gotową rybę polewamy śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką. Polewając spływającym sosem, doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy raz jeszcze pieprzem. Gdy śmietana zacznie brązowieć, wyjmujemy rybę z piekarnika. Podajemy z kapustą z grzybami.

Brak komentarzy: