niedziela, 25 listopada 2007

Duszony krolik

Przepis bardzo egzotyczny z Luizjany. Duszony krolik.
2 i 1/4 lyzeczki soli 1 i 1/12 lyzeczki sproszkowanej cebuli 1 i 1/2 lyzeczki papryki 3/4 lyzeczki sproszkowanego czosnku 1/2 lyzeczki bialego pieprzu 1/4 lyzeczki czerwonego pieprzu (Cayenne) 1/4 lyzeczki czarnego pieprzu 1/4 lyzeczki bazylku 1/4 lyzeczki sproszkowanego sasafasu (mozna robic bez tego) 1 krolik, pokrajany na 8 kawalkow 1 filizanka maki oliwa filizanka posiekanje cebuli 1/2 filizanki posiekanej lodygi seleru 6 filizanek bulionu z kurczaka
w miseczce zmieszac ziola i przyprawy. Wysypac dwie lyzeczki mieszanki na kawalki krolika. Zmieszac 2 i 1/2 lyzeczki mieszanki ziol z maka w plastikowym woreczku. Rozgrzac ok. warstewke oliwy w patelni. (Patelnia powinna byc ciezka, najlepiej zelazna). Zanurzyc kawalki krolika w mmiszance maki i ziol, otrzepac. Zachowac make na pozniej Usmazyc kawalki krolika w bardzo goracej oliwie. Po ok. 2 minutach powinny byc dobrze zarumienione. Osuszyc. Zmieszac cebule i seler. Wylac czesc oliwy z patelni. Powinno zostac pol filizanki i osady po kroliku. Rozgrzac oliwe na patelni az zacznie kopcic. Zdrapac osady przytwierdzone do jej dna. Powoli wmieszac do rozgrzanej oliwy make. (Uwaga, to w Luizjanie pieszczotliwie nazywaja luizjanskim napalmem; jezeli prysnie na skore strasznie boli i parzy i przylepia sie do niej) Mieszac i smazyc 2-3 minut. Zasmazka powinna byc ciemnoczerwona. Natychmiast dodac mieszanke cebuli i seleru. Mieszac jeszcze przez 3 minuty. Zdjac z ognia. W duzym garnku doprowadzic bulion do wrzenia. Dodac zasmazke powoli lyzka za lyzka stale mieszajac w ten sposob, aby kazda porcja rozpuscila sie w bulionie. Dodac krolika i gotowac ok. 5 minut. Zmniejszyc ogien i gotowac na bardzo wolnym ogniu 50-60 minut mieszajac od czasu do czasu. Sos powinien byc zredukowany do 4 filizanek. Podawac natychmiast, najlepie z ryzem, lub z gotowanymi ziemniakami. Uwaga. To jest bardzo ostra potrawa

Brak komentarzy: