sobota, 24 listopada 2007

spaghetti

Spaghetti z pulpetami

Składniki:- 0.5 kg spaghetti- świeżo tarty parmezan- pulpety: 0.6 kg mielonej chudej wołowiny- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 kromki bułki namoczonej w mleku- 3/4 szklanki tartego parmezanu- 2 jaja- sól- pieprz- oliwa do smażeniasos: 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki- 1 cebula pokrojona w kostkę- 2 posiekane łodygi selera- 2 posiekane ząbki czosnku- 1/2 szklanki czerwonego wina- 4 łyżki oliwy- świeża bazylia- sól- cukier- pieprz Sposób przyrządzania:Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić. Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i dosmakować. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.

Brak komentarzy: