piątek, 30 listopada 2007

Sałatka sycylijska

czas:
30 minut
ilosc porcji:
4

skladniki:
1 żółta papryka1 czerwona papryka2 pomidory 4 odsączone fileciki anchois kilka odsączonych suszonych pomidorów łyżka kaparów łyżka orzeszków ziemnych 2 ząbki czosnku ocet winny oliwa z oliwek kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku

przyrzadzanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na 5-6 kawałków, ułożyć na blasze w piekarniku pod rozgrzanym grillem skórką do góry. Przypiekać do czasu aż skórka lekko zbrązowieje. Wyjąć z piekarnika. lekko wystudzić i delikatnie zdjąć skórkę. Po ostygnięciu paprykę ułożyć na półmisku. Pomidory pokroić w ósemki, anchois pokroić na kilka kawałków. Pomidory ułożyć na półmisku, dodać suszone pomidory, posypać anchois, kaparami, orzeszkami ziemnymi i pokrajanym w cienkie plasterki czosnkiem. Z oliwy i octu przyrządzić sos, polać nim sałatkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, na wierzch ułożyć kilka listków bazylii.

uwagi:
Ostrożnie z przyprawami! Sałatka ta zawiera sama w sobie wiele składników o mocnym smaku.

Brak komentarzy: