piątek, 29 lutego 2008

Pasztet królewski


Pasztet królewski (Na 3 kg - 3 brytfanki)


Wątróbkę cielęcą (30 dag) kroimy w grubą kostkę i moczymy 3 godz. w 200 ml mleka. 30 dag śliwek suszonych sparzamy kilka minut, osączamy. Rumienimy na 20 dag szmalcu, pokrojone w grubą kostkę i doprawione 2 łyżkami soli: 1 kg łopatki wieprzowej, 1/2 kg podgardla wieprzowego, 1/2 kg cielęciny i 1/4 kg słoniny. Dodajemy grubo pokrojoną cebulę (1/2 kg) i dusimy pod przykryciem, aż mięso puści sok. Wtedy dorzucamy: 20 ziaren ziela angielskiego, 10 liści laurowych oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Podlewamy 1 l wody, dusimy 1 godz. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy osączoną wątróbkę i pokrojoną w kostkę 1 bułkę paryską. Dusimy na małym ogniu, mieszając, aż bułka "wypije" całą wodę. Masę studzimy i mielemy w maszynce do mięsa na drobnym sicie 3 razy. Doprawiamy 1 łyżeczką gałki muszkatołowej, ew. pieprzem i solą. Dodajemy 2 jajka oraz pokrojone suszone śliwki, mieszamy. Głęboką prostokątną foremkę do pieczenia wykładamy skrojoną w cienkie płaty słoniną (1/4 kg), tak aby jej plastry zachodziły na siebie, a ich końce wystawały sporo poza blachę. Wkładamy masę do brytfanki, zawijając na nią wystającą słoninę. Całość mocno ubijamy, stukając brytfanką o blat. Pieczemy 50 min w 200°C. Smacznego

Jamie Oliver







Rybne filety z parmezanem, awokado i rzeżuchą

(Dla 1 osoby)

2 łyżki mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
170 g filetów z białej ryby bez skóry
1 jajko
55 g świeżego parmezanuoliwa
1/2 świeżej papryczki chilli
1 dojrzałe awokado
1 garść rzeżuchy
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny

Mocno rozgrzewamy patelnię. Mieszamy mąkę z solą i pieprzem, obtaczamy w niej filety, zamaczamy w roztrzepanym jajku i oprószamy z obu stron parmezanem. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy filety przez kilka minut, aż będą złotobrązowe z obu stron. Chilli przekrawamy, oczyszczamy z pestek i bardzo drobno siekamy, pod koniec smażenia dodajemy do ryby. Awokado obieramy i kroimy wzdłuż w paski, mieszamy z rzeżuchą, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Podajemy z rybą.


Amerykańska sałatka siekana

Dla 6 osób
1 czerwona papryka
1 świeża czerwona papryczka chilli
1 czerwona obrana cebula
5-6 dojrzałych pomidorów
1/2 ogórka
20 dag sera feta
2 sałaty rzymskie
1 sałata radicchio
2-3 garście świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, mięta)
2 łyżeczki musztardy angielskiej
8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
3 łyżki białego octu winnego
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Obie papryki przekrawamy na pół i usuwamy z nich nasiona. Warzywa i zioła myjemy i osuszamy. Na dużej desce do krojenia specjalnym nożem mezzaluna (półokrągły nóż do ziół z dwiema rączkami) lub porządnym nożem kuchennym siekamy: cebulę i chilli bardzo drobno, a pomidory, paprykę, ogórka i fetę w kostkę grubości mniej więcej 1 centymetra. Szczypiorek i natkę dość grubo siekamy, sałaty i resztę ziół kroimy w paski szer. 1 cm. Pośrodku sterty posiekanych na desce warzyw robimy wgłębienie, wkładamy do niego musztardę, a następnie, mieszając, dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jeżeli trzeba - doprawiamy. Sałatkę podajemy do steków, ryb lub domowych hamburgerów.

Pieczona szynka z dżemem z owoców cytrusowych

3-4 kg szynki wieprzowej z kością
2 pokrojone na kawałki marchewki
2 łodygi selera
2 listki laurowe
16 ziaren czarnego pieprzu
bouquet garni (związane w pęczek: kawałek pora, selera, listek laurowy, gałązka świeżego rozmarynu)
2 pomarańcze
2 łyżki soli morskiej
3 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 słoiczek dżemu z owoców cytrusowych ze skórką
1 garść świeżych listków tymianku

Wkładamy szynkę do dużego garnka i nalewamy tyle wody, żeby zakryła mięso. Wrzucamy warzywa, listki laurowe, ziarna pieprzu i bouquet garni. Do garnka wrzucamy również skórki zdjęte z pomarańczy i wlewamy wyciśnięty z nich sok, wsypujemy sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę i kwadrans, zbierając wytwarzający się osad. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy mięso w rosole na pół godziny, do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170oC. Mięso przekładamy ostrożnie na deskę do krojenia i ścinamy nożem skórę wraz z warstwą słoniny, zostawiając na pieczeni jednocentymetrową warstewkę tłuszczu. Pozostawiony na mięsie tłuszcz nacinamy w kratkę i obficie nacieramy zmielonym czarnym pieprzem. Przekładamy mięso na blachę i pieczemy przez 20 min, aż tłuszcz się nieco wytopi i stanie lekko chrupiący. Wyjmujemy szynkę z piekarnika i nacieramy ją dżemem dokładnie wymieszanym ze świeżym tymiankiem. Wstawiamy danie ponownie do piekarnika i pieczemy, podlewając często wodą, przez mniej więcej 1 godzinę, aż szynka będzie zarumieniona i chrupiąca.

Hamburger po amerykansku







Składniki:
- 50 dag mielonej wołowiny
- 1 jajk
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 4 plastry bekonu
- 4 bułki do hamburgerów
- 8 cieniutkich plasterków sera (cheddar lub ementaler)
- 1-2 pomidory
- kilka listków sałaty
- musztarda i ketchup do smaku


Sposób przyrządzania:Wymieszaj mięso z jajkiem i jedną posiekaną cebulą, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Uformuj 4 steki, upiecz je na grillu lub na ruszcie piekarnika (piecz tak długo, jak lubisz: dłużej, jeśli hamburger ma być wypieczony, krócej, jeśli w środku ma pozostać soczysty). Upiecz na grillu także bekon oraz bułki przekrojone na połówki. Drugą cebulę pokrój w krążki. Na każdej połówce połóż plaster sera i poczekaj, aż się stopi. Między dwie połówki bułki włóż stek, plasterki pomidorów, krążki cebuli, bekon oraz sałatę. Polej ketchupem i musztardą.

Minestrone


Składniki:

- 1/2 szklanki białej suchej fasoli

- 1 mały por- gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)

- 1 duża cebula

- 1 duża marchewka

- 1/4 główki włoskiej kapusty

- 2 duże pomidory

- 2 średnie ziemniaki

- plaster dyni (niekoniecznie)

- kilka gałązek natki pietruszki

- liść laurowy

- kilkanaście listków bazylii

- 4 łyżki oliwy

- 2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)


Sposób przyrządzania:

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować. Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem. Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

wtorek, 26 lutego 2008

Oven Baked Chicken With Potatoes & Garlic








-1 chicken jointed and cut into 8 pieces
-100 gms melted butter
-fresh thyme
-sage
-10 whole cloves of garlic
-2 potatoes sliced
-salt and pepper to taste
-olive oil

This time, fortunately for you guys i have nothing to say, no boring stories and no gibberish ... just Food !!! This is what i had for lunch, a very aromatic and tasty meal. Start with marinating the chicken in melted butter, thyme,sage, salt, pepper. Keep for a couple of hrs. When ready to bake , slice the potatoes, dizzle some olive oil and season to taste. Throw in the whole cloves of garlic and bake for abt 10 mins. Now add the chicken and toss everything and further bake for 20-25 mins turning once after 15 mins. Serve warm with some freshly baked bread. The garlic and potatoes absorb all that rich chicken n herb flavour. Also the lovely juices from the chicken and all that melted butter makes a lovely sauce for dipping the bread.

piątek, 22 lutego 2008







Sałata z sosem czosnkowym




Składniki:

- Sos:

- 2 nieobrane główki czosnku

- oliwa- 1 szklanka majonezu

- 1/2 szklanki maślanki

- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 czubata łyżeczka soli selerowej

- 1/4 łyżeczki pieprzu


Warzywa:

- 2 sałaty rzymskie (bez zewnętrznych liści)

- 50 dag pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych)

- krótko obgotowane różyczki 1 brokuła

- 1 ogórek wężowy pokrojony w cienkie plasterki

- 25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki

- 1/2 małej białej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka


Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos: rozgrzej piekarnik do 160°C. Zetnij czubki główek czosnku, każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej stroną przecięcia do góry. Oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, zawiń w folię. Piecz 70 minut, potem rozwiń i ostudź. Upieczony czosnek wyciśnij z ząbków do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj, wstaw do lodówki. Grubo pokrój sałatę rzymską, włóż do miski, dodaj pozostałe składniki. Polej sosem, wymieszaj, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.