niedziela, 3 października 2010

Grillowane kotleciki jagnięce z grzybową musztardą

30 g suszonych borowików
1 szklanka wrzątku
1 łyżka musztardy Dijon
1/2 łyżki masła
pieprz
2 łyżeczki natki pietruszki (posiekanej)
1 łyżka świeżego rozmarynu
1/2 łyżki soli morskiej
3-4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżka oliwy
12 kotlecików jagnięcych z kością

Grzyby moczymy we wrzątku przez 20 minut. Wyjmujemy i odciskamy, płyn przecedzamy przez ręcznik papierowy i wlewamy do rondelka. Płyn z moczenia grzybów redukujemy na małym ogniu do obj. 1/8 szklanki. Łączymy z musztardą, masłem i szczyptą pieprzu, dusimy, aż sos zgęstnieje (przez jakieś 2 minuty). Wrzucamy grubo posiekane grzyby. Przelewamy do miseczki i studzimy. Następnie dodajemy pietruszkę. Miksujemy rozmaryn, sól oraz czosnek i 1/4 łyżeczki pieprzu na gruboziarnistą pastę. Mięso nacieramy oliwą oraz pastą. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 4 min z każdej strony. Podajemy z sosem grzybowo-musztardowym.

Brak komentarzy: