niedziela, 3 października 2010

Pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym (dla 1 osoby)

1 camembert o wadze 250 g (wybieramy serek w drewnianym pudełeczku
np. Coeur de Lion lub Le Rustique)
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie słupki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki białego wytrawnego wina

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Wyjmujemy camembert z pudełka, usuwamy papier, a potem wkładamy serek z powrotem do pudełka. Powierzchnię camemberta kilkakrotnie nakłuwamy wykałaczką, w dziurki wciskamy czosnek. W miseczce mieszamy miód z musztardą i winem, polewamy ser. Układamy (w pudełeczku) na blasze, pieczemy 10 minut. Podajemy z bagietką, którą zanurzamy w stopionym serze.

Brak komentarzy: