niedziela, 3 października 2010

CHŁODNIK Z BURAKÓW Z IMBIREM I WASABI

(dla 4-6 osób)

1 kg niezbyt dużych buraków,

3 gałązki trawy cytrynowej (tylko biała część drobno posiekana),

1 kawałek korzenia świeżego imbiru (ok. 3 cm), obrany i cienko pokrojony,

1 mała cebula, obrana i posiekana,

2 łyżki oliwy,

sok z 1 limonki,

3 czubate łyżeczki pasty wasabi,

sól

Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy i obie-ramy ze skórki. Imbir, trawę cytrynową i cebulę podduszamy na oliwie, dodajemy grubo pokrojone buraki. Zalewamy wodą, tak aby je pokryła, solimy, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zestawiamy z ognia. Gdy trochę przestygną, miksujemy. Dodajemy sok z limonki, wasabi, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wstawiamy chłodnik do lodówki. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu zmieszaną z odrobiną wasabi. Taki chłodnik można też przyrządzć na bulionie z kury.

Brak komentarzy: