środa, 1 kwietnia 2009

Kotleciki jagnięce z sosem z pieczonej papryki i ricotty (dla 2 osób)


30 dag kotlecików jagnięcych
8 łyżek oliwy
pęczek tymianku
sól i pieprz
Sos: 1/2 kg papryki, 4 łyżki ricotty, 1 łyżka orzechów pinii

Kotleciki myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, posiekanym tymiankiem oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie. W tym czasie przygotowujemy sos. Oczyszczamy papryki z gniazd nasiennych i ogonków, dzielimy na połówki i pieczemy ok. 30 minut w temp.190°C. Pozostawiamy w piekarniku, aż staną się letnie (można także wyjąć je, jeszcze gorące zapakować w foliową torbę i szczelnie zawiązać - skórka odejdzie bez problemu). Następnie wyjmujemy, obieramy ze skóry i miksujemy z ricottą oraz wcześniej uprażonymi orzechami pinii. Jagnięcinę wyjmujemy z marynaty i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy ją po 3-5 min z każdej strony. Podajemy od razu - z sosem.

Brak komentarzy: