środa, 1 kwietnia 2009

Aromatyczne szaszłyki z sosem jogurtowym (dla 4 osób)



Aromatyczne szaszłyki z sosem jogurtowym (dla 4 osób)

1/2 kg mielonej jagnięciny

1 cebula

1 jajko

garść startego parmezanu

1 łyżka musztardy Dijon

2 łyżeczki sosu Worcestershire

1 pęczek posiekanej kolendry

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka garam masala

sól i pieprz

Sos jogurtowy: 330 ml jogurtu greckiego, sok z 1 limonki, 1 garść posiekanej kolendry, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka curry, 1 ogórek, 1 pomidor
Mięso mielone dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami (cebulę wcześniej kroimy w drobną kostkę). Z masy formujemy małe kulki i nabijamy na patyczki. Szaszłyki smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C. W tym czasie przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z pozostałymi składnikami (warzywa pokrojone w drobną kostkę). Podajemy schłodzony, jako dodatek do mięsa, z kawałkami gorącej pity.

Brak komentarzy: