czwartek, 2 kwietnia 2009

Sałatka warstwowa


Sos: 3 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 szklanki oliwy

Sałatka: 3 piersi kurczaka, 2 awokado, 1 sałata rzymska lub lodowa, skwarki z 6 plasterków bekonu, 3 pomidory, 6-8 dag rokpola, 1-2 tacki kiełków słonecznika, 2 jajka na twardo, 1 dymka

Ucieramy składniki sosu. Piersi kurczaka gotujemy w 1,5 l wody, studzimy i kroimy w kostkę. Miąższ awokado również kroimy w kostkę. W misce układamy warstwami: poszatkowaną sałatę, kurczaka, bekon, pomidory pokrojone w kostkę, pokruszony ser, awokado, kiełki, pokrojone jajka i szczypiorek. Polewamy sosem.

Brak komentarzy: