
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1 łyżka czosnku
3 pomarańcze
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/4 szklanki zielonych oliwek faszerowanych papryką
1/4 szklanki natki
sól i pieprz
4-6 garści sałaty różnych gatunków
1/3 szklanki płatków migdałowych
Miksujemy oliwę z octem i roztartym czosnkiem. Wycinamy fileciki z pomarańczy, wyciekający sok mieszamy z sosem winegret. Do pomarańczy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, kawałki osączonego tuńczyka, posiekane oliwki i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy na sałacie, posypujemy lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz