czwartek, 2 kwietnia 2009

Sałatka z tuńczykiem i pomarańczami


1/4 szklanki oliwy

1/4 szklanki czerwonego octu winnego

1 łyżka czosnku

3 pomarańcze

1 mała czerwona cebula

1 czerwona papryka

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

1/4 szklanki zielonych oliwek faszerowanych papryką

1/4 szklanki natki

sól i pieprz

4-6 garści sałaty różnych gatunków

1/3 szklanki płatków migdałowych

Miksujemy oliwę z octem i roztartym czosnkiem. Wycinamy fileciki z pomarańczy, wyciekający sok mieszamy z sosem winegret. Do pomarańczy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, kawałki osączonego tuńczyka, posiekane oliwki i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy na sałacie, posypujemy lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy: