środa, 1 kwietnia 2009

Ragout z jagnięciny z pappardelle (dla 8-10 osób)


1,5-2 kg udźca jagnięcego

sól i pieprz

odrobina oliwy

2 kieliszki białego wina

1 gałązka rozmarynu

1 główka czosnku

2 szalotki

20 dag karczochów

10 dag suszonych pomidorów

1 pęczek pietruszki

1 garść startego parmezanu

skórka z 1 cytryny

500 g pappardelle

Udziec jagnięcy nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy do brytfanny, zalewamy winem i dodajemy rozmaryn oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godz. 40 min w temp. 180°C. Następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aby wierzch się przypiekł. Kiedy mięso wystygnie, oddzielamy je od kości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane drobno szalotki, dodajemy udziec, pokrojone karczochy, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę. W tym czasie we wrzącej osolonej wodzie gotujemy pappardelle (na półtwardo). Odcedzamy makaron i mieszamy z przygotowanym ragout. Podajemy od razu, posypane parmezanem i skórką z cytryny.

Brak komentarzy: