środa, 1 kwietnia 2009

Sałatka z melonem i fetą


50 dag pomidorów
1 kawałek arbuza (ok. 1,5 szklanki miąższu)

1 zielona papryka

1/2 dużego ogórka wężowego

1/2 szklanki rzodkiewek

3 łyżki oliwy

30 dag fety

2 cebulki dymki

1/4 szklanki liści mięty

1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego

1 łyżeczka oregano

sól, pieprz

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

Brak komentarzy: