poniedziałek, 31 marca 2008

Gnudi, czyli "gołe pierogi" (Dla 4 osób)


1 kg szpinaku
25 dag ricotty (lub tłustego białego sera)
1 jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
3 łyżki masła
garść liści szałwii

Szpinak myjemy dokładnie w kilku wodach i krótko gotujemy w małej ilości osolonej wody. Odcedzamy i opłukujemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie dokładnie odciskamy i drobno siekamy. Rozgniatamy ser widelcem, dodajemy posiekany szpinak, jajko, mąkę, sól, nieco pieprzu i gałkę muszkatołową. Wszystko razem dobrze wyrabiamy. Posypujemy mąką drewnianą stolnicę i formujemy na niej z ciasta małe wałeczki (o średnicy około 1,5-2 cm, długości ok. 4 cm). Wrzucamy pierogi do dużej ilości wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. W czasie gdy pierogi się gotują, rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy na nim krótko szałwię. Pierogi układamy na ogrzanym półmisku, polewamy gorącym masłem z szałwią i podajemy.

Brak komentarzy: