sobota, 1 marca 2008

Flaki po toskańsku

Składniki / meal compositions:

1 kg flaczków
200 g mielonej wołowiny
100 g surowej szynki
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 gałązki selera naciowego
1 marchewka
150 ml białego wina
100 g parmezanu
oliwa
sól, pieprz


Plan / recipe:

Flaczki oczyścić, ugotować w bulionie. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej drobno posiekany seler naciowy i marchew (dusić ok. 10 minut). Dodać mielone mięso, rozgnieść i obsmażyć. Po ok. 2 minutach wrzucić odcedzone flaczki. Wlać białe wino, zwiększyć ogień i odparować płyn. Surową dojrzewającą szynkę pokroić w paseczki, dorzucić do flaczków.Mieszając, gotować ok. 5 minut. Dodać pokrojone pomidory bez skórki. Podgrzewać, aż pomidory się rozpadną, a płyn odparuje. Przełożyć na talerz, posypać startym parmezanem.

Brak komentarzy: