sobota, 15 marca 2008

makrela


jeśli jest świeża, jej smak zahacza o boskość. A dobrze przyrządzona może konkurować ze wszystkimi najlepszymi rybami

Makrela marynowana w szampanie i imbirze (Dla 4 osób)

2 świeże średniej wielkości makrele

3-cm kawałek świeżego imbiru

150 ml szampana lub innego wina musującego

skórka otarta z 1 cytryny

Dodatki: sól, kolendra, cukier

Makrele filetujemy, nacieramy dużą ilością soli i odkładamy na 2 godz. W tym czasie kroimy imbir w cieniutkie plasterki (ilość uzależniona jest od tego, jak bardzo go lubimy, ale nie mniej niż 3 cm imbiru). Po dwóch godzinach płuczemy fileciki pod bieżącą wodą i osuszamy. Na dnie naczynia, w którym będziemy marynować rybę układamy warstwami plasterki imbiru, makrelę i znów imbir. Zalewamy szampanem, dodajemy kilka szczypt cukru, 2 łyżeczki świeżej kolendry i skórkę z cytryny. Tak przygotowaną makrelę pozostawiamy w lodówce na około 5 dni. Wyjmujemy rybę z zalewy, delikatnie zdejmujemy skórkę, kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na talerzu. Doskonałym dodatkiem do owej makreli jest marynowany imbir używany zwykle do sushi.

Brak komentarzy: