niedziela, 9 marca 2008

baranina-jagniecina




Udziec jagnięcy z calvadosem

Udziec jagnięcy, 19 dag masła, łyżka oliwy, 0,25 l gęstej śmietany, 100 ml rosołu z kury, kieliszek calvadosu, estragon, mąka, pieprz, sól

Umyty i pozbawiony łoju udziec natrzeć zmielonym pieprzem. Roztopić większą część masła w brytfance i obsmażyć udziec ze wszystkich stron. Dodać estragonu, brytfankę przykryć i dusić mięso pół godziny często je przewracając. Podczas duszenia posolić. Po pół godzinie udziec wyjąć i przechowywać w cieple. Zmieszać resztę masła z łyżką mąki. Z wystudzonego sosu w brytfannie zdjąć łyżką zastygnięty tłuszcz. Wlać calvados i rosół. Dodać - mieszając - masło z mąką. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut. Polać udziec sosem i gotować jeszcze 5 minut bez przerwy polewając sosem spod mięsa. Podawać udziec pokrojony w plastry.

Udziec jagnięcy z 40 ząbkami czosnku

Udziec jagnięcy do 2 kg., 3 obrane ząbki czosnku, 12 filetów anchois, 100 ml oliwy, tymianek, rozmaryn, pieprz,30 dag szpinaku, 30 dag brokułów, 200 ml rosołu, sól, 40 ząbków czosnku w łupinach


Wymieszać oliwę z ziołami i zmielonym pieprzem. Anchois zalać wodą i odstawić w chłodne miejsce na kwadrans. Wyjąć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Obrany czosnek pokroić na plasterki. Udziec wytrybować częściowo zostawiając kość podudzia. W otwór po kości udowej włożyć kawałki anchois i plasterki czosnku. Związać udziec nicią i posmarować oliwą. Piec w piekarniku w temperaturze 230 st. C licząc 25 min na każdy kg mięsa. Nie obrane 40 ząbków czosnku gotować w we wrzątku 5 minut. Wyjąć, ostudzić i obrać. Obrany czosnek wrzucić do rosołu i gotować przez kwadrans na małym ogniu. Czosnek wyjąć ? rosół zachować. Zalać rosołem umyte brokuły i gotować kwadrans. Można rosół uzupełniać wodą. Umyte liście szpinaku dusić w małej ilości wody i odrobiną soli. Osączyć. Upieczony udziec ułożyć na ugotowanym czosnku i podawać z brokułami i szpinakiem.

Udziec jagnięcy marynowany.

pęczek włoszczyzny, szklanka czerwonego octu winnego, 0,5 szklanki oliwy, kilka ziaren ziela angielskiego, pół liścia laurowego, pieprz cały, czarny, estragon, rozmaryn i majeranek, 4 ząbki czosnku.


Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ocet winny, oliwę i przyprawy oprócz czosnku zagotować. Przestudzić do temp. ok 40 stopni (letnia marynata) zalać mięso, obłożyć warzywami. Na 2 dni wstawić do lodówki, często przewracać. Potem mięso osuszyć, naszpikować paseczkami czosnku, osmażyć na tłuszczu i piec w piekarniku w temp 200 stopni przez pół godziny. Podlewać marynatą. Potem dobrze osolić, osypać pieprzem, pokryć kawałkami masła i piec następne pół godziny często podlewając sosem. Kiedy mięso miękkię, sos przetrzeć przez sito,

Udziec barani faszerowany.

Nie rozcinając mięsa wytrybować kość z udźca aż do stawu kolanowego (potrzebny jest wąski, ostry nóż). Goleń zostawić. W miejsce usuniętych kości wepchać szczelnie mielone z tłustej wieprzowiny przyprawione jałowcem, czosnkiem,solą pieprzem, gorczycą białą i kilkoma liśćmi mięty. Zapomiałam napisać, że mięso w “kieszeni trzeba posolić, popieprzyć). Mię so włożyć w brytwannę, hojnie polać stopionym masłem i piec ok 45 minut w wysokiej temperaturze. Masłem podlać jeszcze dwukrotnie, potem podlewać sosem. Kiedy mięso już jest prawie upieczone, znowu polać masłem, osypać tartą bułką z jałowcem, dopiekać jeszcze 15 minut.


Brak komentarzy: