poniedziałek, 31 marca 2008

Gołąbki z zielonej sałaty wg Josceline Dimbleby (Dla 4-6 osób)

1 duża główka sałaty
1 kostka półtłustego białego sera
2 łyżki śmietany
2,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
2 duże pomidory
sól
chilli w proszku

Sos: 1 łyżka octu winnego, 3-4 łyżki oliwy, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Liście sałaty wrzucamy do gorącej, osolonej wody na 2 minuty. Wyjmujemy je delikatnie i wrzucamy od razu do zimnej wody. Wyjmujemy, odkładamy na ścierkę, aby usunąć nadmiar wody. Rozkruszamy ser widelcem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i chilli. Mieszamy. Dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy. Układamy nieco farszu na środku każdego liścia, następnie zawijamy gołąbki. Pomidory kroimy w cienkie talarki i układamy na środku okrągłego półmiska, a dookoła gołąbki. Składniki sosu dokładnie mieszamy i tuż przed podaniem polewamy gołąbki sosem.

Brak komentarzy: