wtorek, 1 kwietnia 2008

Zielony sos do młodych ziemniaków (Dla 4-6 osób)


40 dag zielonej papryki
5-6 nieobranych ząbków czosnku
4 łyżki białego wina
8 łyżek oleju słonecznikowego
sok z 1 cytryny sól
świeżo zmielony pieprz

Papryki myjemy i kroimy na kawałki, wyrzucając nasiona i białą błonkę. Wkładamy je do garnka razem z ząbkami czosnku, zalewamy wodą (powinno być jej tyle, aby przykryła warzywa), dodajemy wino i gotujemy ok. 8-10 minut, aż papryka będzie miękka. Całość odcedzamy i studzimy. Ząbki czosnku obieramy i miksujemy z papryką, dodając powoli olej, aż powstanie dość gęsty sos. Dodajemy sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy do młodych ugotowanych ziemniaków.

Brak komentarzy: