piątek, 25 kwietnia 2008

Tuńczyk z czosnkowym kremem




  • 4 filety z tuńczyka
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • cząstki cytryny do dekoracji Krem czosnkowy: 250 g czerstwego chleba żytniego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 100 ml oliwy
  • gruba sól morska
  • 20 g czarnych oliwek
Rybę myjemy i osuszamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę i tniemy ją w cieniutkie paseczki. Czosnek drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy - połowę mieszamy ze skórką cytrynową, sokiem wyciśniętym z cytryny, posiekanym czosnkiem i oliwą. Nacieramy sosem rybę i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 20 minut. Robimy krem czosnkowy. Z chleba odkrawamy skórkę, a miąższ przez 10 minut rozmiękczamy w wodzie. Ucieramy na miazgę razem z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i sokiem z cytryny. Miksujemy, powoli dodając oliwę, aż powstanie spójna konsystencja. Dosmaczamy solą morską, dodajemy posiekane oliwki, odstawiamy. Blaszkę w piekarniku wykładamy folią aluminiową i układamy na niej rybę. Podpiekamy tuńczyka w piekarniku (w temp. 180 stopni C) przez 6-8 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i grubą solą. Podajemy z kawałkami cytryny i kremem czosnkowym.

Brak komentarzy: