piątek, 4 stycznia 2008

Wołowina duszona w winie (Dla 6 osób)

Składniki: Wołowina duszona w winie
1,5 kg wołowiny na pieczeń

1 butelka wina barolo (lub innego czerwonego wina o mocnej strukturze)

1 cebula

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki ziarna czarnego pieprzu

7 dag masła

sól

Mięso wkładamy do glinianego naczynia, wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę i seler, liść laurowy, ziarna pieprzu. Zostawiamy mięso w marynacie na 24 godziny, obracając w tym czasie parę razy. Wyjmujemy mięso z marynaty i obsmażamy na maśle z każdej strony, solimy. Wylewamy całą marynatę na mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 2,5 godziny. Doprawiamy solą. Wyjmujemy mięso, kroimy w cienkie plastry i polewamy odcedzonym sosem.

Brak komentarzy: