piątek, 4 stycznia 2008

Zupa australijska z cukinii

Składniki:
- 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka curry
- 1 kg cukinii pokrojonej w plasterki
- 1.5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/4 szklanki białego ryżu krótkoziarnistego (np. arborio)
Oraz:
- jogurt
- 1 cukinia (najlepiej kurżetka) pokrojona w cienkie plasterki i lekko zblanszowana

Sposób przyrządzania:

Do dużego rondla włóż cebulę, wlej oliwę i posól. Smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Oprósz curry, smaż 2 minuty. Dodaj cukinię, bulion, pieprz i ryż, zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj około 20 minut. Gdy ryż będzie całkiem miękki, zmiksuj zupę w blenderze na gładki krem. Podawaj od razu z kleksem jogurtu i plasterkami kurżetki.

Brak komentarzy: