piątek, 4 stycznia 2008

Kawa na ławę



Kawowe naleśniki na ostro (dla 4-6 osób)

Ciasto: 100 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 275 ml mocnej kawy na mleku (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 275 ml gorącego mleka), 25 ml espresso, olej do smażenia

Farsz: 1 mała, drobno posiekana cebula, 2 roztarte ząbki czosnku, 15 ml oliwy, 1 utarta cukinia, 6 pomidorów obranych ze skórki, oczyszczonych z pestek, drobno pokrojonych, 3 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka posiekanej mięty, sól, pieprz, 100 g tartego sera cheddar

Ubijamy mikserem wszystkie składniki ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Wyjmujemy i jeszcze raz ubijamy. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki na złotobrązowy kolor (1,5 min z każdej strony). Układamy je jeden na drugim i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklimy cebulę z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię i pomidory. Gotujemy 6-8 min. Dodajemy jogurt, miętę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy farsz na naleśniki, zawijamy ciasto i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. Posypujemy startym serem. Zapiekamy przez chwilę pod rozgrzanym grillem, aż ser się dobrze roztopi.

Gulasz po meksykańsku (dla 4 osób) Kawowe naleśniki na ostro (dla 4-6 osób) Kawowe naleśniki na ostro (dla 4-6 osób)

Ciasto: 100 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 275 ml mocnej kawy na mleku (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 275 ml gorącego mleka), 25 ml espresso, olej do smażenia

Farsz: 1 mała, drobno posiekana cebula, 2 roztarte ząbki czosnku, 15 ml oliwy, 1 utarta cukinia, 6 pomidorów obranych ze skórki, oczyszczonych z pestek, drobno pokrojonych, 3 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka posiekanej mięty, sól, pieprz, 100 g tartego sera cheddar

Ubijamy mikserem wszystkie składniki ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Wyjmujemy i jeszcze raz ubijamy. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki na złotobrązowy kolor (1,5 min z każdej strony). Układamy je jeden na drugim i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklimy cebulę z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię i pomidory. Gotujemy 6-8 min. Dodajemy jogurt, miętę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy farsz na naleśniki, zawijamy ciasto i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. Posypujemy startym serem. Zapiekamy przez chwilę pod rozgrzanym grillem, aż ser się dobrze roztopi.

Brak komentarzy: