piątek, 4 stycznia 2008

Sama łagodność



Smak delikatny i wyrafinowany, danie proste i eleganckie, dodatki nieoczywiste, choć niewyszukane... Wszystko to w jednym, pięcioskładnikowym daniu z jagnięciny. Efekt boski przy zupełnie niewielkich nakładach.


Jagnięce kotleciki z sosem (dla 6 osób)

12 kotlecików jagnięcych z kostką

6 + 1 łyżka oliwy

6 + 1 łyżka soku z cytryny

3/4 szklanki majonezu przyprawy

2 + 4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki tymianku

sól, pieprz

Sześć łyżek oliwy mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, 6 łyżkami soku z cytryny i doprawiamy tymiankiem. Wkładamy do tego kotleciki, obtaczamy je w marynacie i zostawiamy na 2 godz. Robimy sos majonezowo-czosnkowy. Majonez starannie mieszamy z 1 łyżką oliwy, 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i 1 łyżką soku z cytryny. Kotlety pieczemy w 200°C albo na grillu przez ok. 25 min, co jakiś czas polewając je marynatą. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z sosem majonezowo-czosnkowym.


Brak komentarzy: