niedziela, 1 marca 2009

Polędwica wołowa z chutneyem z mango (dla 4 osób)



2 mango
3 ząbki czosnku
1 korzeń imbiru
20 g masła
4-5 ziaren gorczycy
100 g cukru
30 ml białego octu winnego
sól, kolorowy pieprz
curry do smaku
200 g kaszki kuskus
1 marchewka
1/2 korzenia selera
oliwa
natka pietruszki
600 g polędwicy wołowej
1 pęczek świeżego tymianku

Czosnek i imbir siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę mango, gorczycę, cukier, ocet winny i zalewamy wodą, tak by przykryła owoce. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, dusimy do miękkości. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Marchewkę i selera kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Łączymy jarzyny z kuskusem i posiekaną natką pietruszki, pieprzymy i solimy. Polędwicę kroimy w medaliony, posypujemy pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Podajemy z chutneyem i kuskusem.

Brak komentarzy: