niedziela, 1 marca 2009

Filet z łososia na szpinaku z orzeszkami pinii i rodzynkami (dla 4 osób)



2 selery
1 cukinia
1/2 pora
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 kg szpinaku
oliwa do smażenia
sól
czarny pieprz do smaku
50 ml białego wina
600 g filetu z łososia
1/2 cytryny
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
kilka listków bazylii
50 g rodzynek
50 g orzeszków pinii
gałka muszkatołowa
folia aluminiowa do pieczenia

Jarzyny myjemy, obieramy i kroimy: marchewkę, selera, pora i cukinię w cienkie paseczki, a cebulę i czosnek w drobną kostkę. Szpinak obieramy, oczyszczamy, płuczemy i blanszujemy w osolonej, gotującej się wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy połowę czosnku i delikatnie podsmażamy z marchwią, selerem, porem i cukinią. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy delikatnie winem i dusimy aż jarzyny będą jeszcze chrupiące, ale już nie surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Łososia płuczemy i kroimy na 4 kawałki, a następnie w poprzek, tak by z każdego kawałka powstały dwa cienkie płaty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Smarujemy oliwą folię do pieczenia i układamy na niej płaty łososia ze skórą (skórą do dołu). Posypujemy je opłukanymi, osuszonymi i drobno posiekanymi ziołami. Na zioła kładziemy podsmażone wcześniej jarzyny i przykrywamy je pozostałymi płatami ryby. Całość zawijamy w folię i pieczemy w temp. 180°C przez 30 min. Na rozgrzanej patelni podsmażamy drugą połowę czosnku i posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajemy szpinak, rodzynki i orzeszki pinii. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Łososia podajemy na szpinaku.

Brak komentarzy: