środa, 19 grudnia 2007

Barszcz czerwony zabielany

Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 70-80 dag buraków
- 2/3 szklanki śmietany (22-proc.)
- 1 łyżka mąki
- zakwas buraczany (domowy lub z butelki) dla smaku i koloru
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przyrządzania:
Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do gorącego bulionu, dodaj 1-2 łyżki cukru, jeden nieduży listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Szybko doprowadź do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedź go, mocno podgrzej, wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Jeszcze raz wymieszaj i pogotuj przez 1-2 minuty. Przypraw do smaku, przed podaniem przecedź.

Brak komentarzy: