środa, 24 marca 2010

Zupa czosnkowa


Zupa czosnkowa

1 główka czosnku (daję duuużą główkę)
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
listek laurowy
10 dag żółtego sera
sól, biały pieprz
pół bagietki na grzanki
1 l gorącej wody (używam domowego bulionu warzywnego)

Obrać ziemniaki, pokroić w kawałki. Obrać czosnek – pokroić w cieniutkie plasterki.
W garnku podgrzać oliwę, podsmażyć kawałki ziemniaków i ząbki czosnku. Zalać 1 l gorącej wody (lub bulionu), dodać listek laurowy, sól, biały pieprz.
Gotować do miękkości, ok. 20 minut.
Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać utarty ser.
Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę.

środa, 20 stycznia 2010

Miętowa zupa z groszkiem i bekonowymi grzankami


Kolejna zielona zupa ? Na to wygląda. Przejrzałam dzisiaj moj zupowy dział i wszystkie wpisy są trawiasto zielone. I rzeczywiscie, oprócz klasycznych rosołów, barszczy, krupników i pomidorowych, reszcie moich zup nie brakuje chlorofilu. Nie brakuje im również smaku. Sami się przekonajcie.... Tu oprócz groszku i świeżej mięty ważne są grzanki. Są świetnym chrupiącym smakowym kontrastem dla łagodnej śmietankowo-kremowej zupy. Najlepiej upiec je z włoską pancettą, ale równie dobrze sprawdzi się wędzony bekon. Lubię wyraziste, dymne nuty w łagodnych potrawach , dodają im takiego swojskiego charakteru. Autorem przepisu jest Jamie Oliver. Wyszperałam tę recepture w jego książce "Jamie's Kitchen" . Jamiego cenię za jedyny w swoim rodzaju , luzacki w dobrym tego słowa znaczeniu styl bycia i za proste treściwe przepisy. Nie mam szczęścia tylko do proponowanych przez niego deserów. Jakoś nie są w moim guście. Wielką porażką były np. świeże figi zapiekane z pistacjami i mascarpone. Składniki fenomenalne i zapowiadające orgię smaków, a całość bardzo nieszczególna. Cóż czasami tak bywa .... Ale, jak już pisałam, wszystko co niesłodkie z przepisów Jamiego udaje się świetnie, czego przykładem jest ta zupa.

Miętowa zupa z groszkiem i bekonowymi grzankami

1/2 bochenka białego wczorajszego chleba
oliwa extra virgin
1 pęczek świeżej mięty
sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
12 plastrów pancetty lub wędzonego bekonu

1 pęczek posiekanej dymki
2
łyżki masla
500 g zielonego groszku (świeżego lub
mrożonego, oby nie z puszki)
1 l bulionu drobiowego
100 ml śmietany kremówki

4
łyżeczki kwaśnej śmietany
1
łyżeczka oliwy extra virgin

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Chleb okroić ze skórki i pokroić w dużą kostkę. W
łożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem i rozłożyć część listków mięty. Na wierzchu "udrapować" plastry bekonu, tak aby dobrze przykrywały chleb. Piec aż chleb i pancetta będą zrumienione i chrupiące ok. 15-20 min. W tym czasie w garnku rozgrzać masło i smażyć na nim przez 3 min cebulki i pozostałe listki mięty (odłożyć kilka do dekoracji). Dodać groszek i gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 min, pod koniec gotowania dodać śmietanę kremówkę. Zmiksować zupę, aż będzie zupełnie gładka, doprawić solą i pieprzem.

Podawać zupę z grzankami i pancettą na wierzchu, posypać listkami mięty. Każdy talerz przybrać kwaśną śmietaną, odrobiną pieprzu i kropelką oliwy.


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/02/mitowa-zupa-z-groszkiem-i-bekonowymi.html#ixzz0dBBxg0Gr

Pasta z tuńczyka, z suszonymi pomidorami, tymiankiem i tabasco


1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)
4-5 suszonych pomidorów w oliwie
1 pełna łyżeczka balsamico
2 szczypty tymianku
olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek (łagodna, nie gorzka i nie pikantna)
sos Tabasco
sól morska

Do wysokiego naczynia włożyć odsączonego tuńczyka, dodać pomidory, balsamico, tymianek, 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju/ oliwy.
Zmiksować, jeśli masa jest za sucha dodać więcej oleju/ oliwy, miksując dodać kilka-kilkanaście kropli Tabasco i 1-2 szczypty soli morskiej

sobota, 26 grudnia 2009

Zakwas na barszczu

Zakwas na barszcz

2 buraki

2 ząbki czosnku

2 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka soli gruboziarnistej

1/2 łyżeczki cukru

1 kromka razowego chleba

Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni.

w związku z:

"Zakwas na barszcz"
- Halo, tu barszczyk! Halo, tu pasztecik! (wyświetl w Google Sidewiki)

niedziela, 15 listopada 2009

Tea Sandwiches




Radish-Chive with Sesame and Ginger

* 4 tablespoons butter, room temperature
* 3 tablespoons minced chives, divided
* 1 tablespoon toasted sesame seeds
* 3/4 teaspoon grated peeled fresh ginger
* 1/4 teaspoon Asian sesame oil
* 16 1/4-inch-thick baguette slices
* 10 radishes, thinly sliced (VERY thin!)

Mix butter, 2 tablespoons chives, sesame seeds, ginger, and oil in small bowl; season with salt and pepper. Spread butter mixture over each bread slice. Top with radishes, overlapping slightly. Sprinkle with remaining chives and fleur de sel, if desired.


Minted Radish with Lemon Mayo

* 1 cup mayonnaise
* 2 tablespoons sour cream
* 1 tablespoon freshly grated lemon zest
* 2 teaspoons coarse-grained mustard
* 2 teaspoons fresh lemon juice, or to taste
* 24 very thin slicess homemade-type white bread
* 1 cup mint leaves (from about 1 large bunch)
* 16 radishes, trimmed and sliced as thin as possible (VERY thin!)

In a small bowl stir together mayonnaisse, sour cream, zest, mustard, lemon juice, and salt and pepper to taste.

Spread bread generously with lemon mayonnaise. Top half of slices with a layer of mint and top mint with overlapping rows of radish. Top radish with remaining bread and press together gently. Trim crusts and cut sandwiches in half diagonally. Sandwiches may be made 2 hours ahead, wrapped in plastic wrap, and chilled.

Cucumber Tea Sandwiches

* Cream Cheese, room temperature
* English Cucumbers, thinly sliced
* Thin slices homemade-type white bread or baguette
* Optional herbs (dill, chives, etc)
* Sea Salt

Spread a thick layer of cream cheese on the bread. Arrange the optional herbs and cucumber slices over the cream cheese. Lightly salt. Cut diagonally.

sobota, 14 listopada 2009

Zupa dyniowa


Zupa dyniowa

2 kg dyni
3-4 ząbki czosnku
2 cebule
1 żółta papryka
3 czerwone papryki (słodkie)
gałka muszkatołowa
sól
świeżo mielony pieprz
150 ml śmietanki 18%

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy obrany czosnek oraz cebule pokrojone na ćwiartki i zalewamy wodą, tak aby nie przykrywała warzyw do końca. Gotujemy do miękkości. Papryki myjemy, kroimy na połówki, układamy na blasze i pieczemy w temp. 220°C. Gdy się upieką, obieramy je ze skórek i mieszamy z ugotowanymi warzywami. Wszystko miksujemy w blenderze na gładką masę, doprawiamy gałką, solą, pieprzem, zaprawiamy śmietanką i podajemy.

Ogrzej mnie!





Rozgrzewająca zielona zupa z kurczakiem
(dla 4 osób)

Zielona pasta: 1 pęczek kolendry
3 łyżki świeżo startego imbiru
sok z 2 limonek
1 biała cebula
1 zielone chilli
Oraz: 1 l wody
2 piersi z kurczaka (mogą być również krewetki)
1 łodyga trawy cytrynowej

Miksujemy wszystkie składniki zielonej pasty na jednolitą gęstą masę (możemy ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce). Podsmażamy pastę, zalewamy wrzątkiem i dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową oraz kurczaka pokrojonego w plasterki o grubości 1 cm. Gotujemy przez 15-20 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar
(dla 4 osób)

1 biała cebula
oliwa do smażenia
2 puszki słodkiej kukurydzy
1 puszka mleka kokosowego
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka soli
1 papryczka chilli
1 szklanka nachos
garść startego sera cheddar
1 mały pęczek kolendry

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.