niedziela, 15 czerwca 2008

Roladki z bakłażana i cukinii w sosie pomidorowym (Dla 2 osób)



1 bakłażan
1 cukinia
125 g mozzarelli
50 g parmezanu
150 g serka ricotta
5 plasterków suszonych pomidorów w zalewiesól, pieprz

Sos: oliwa, 2 ząbki czosnku,1 puszka pomidorów pelati, 1 łyżka oregano, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz, listki bazylii do dekoracji

Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na plasterki grubości 2-3 mm. Z przekrojonych części odrzucamy pierwsze plasterki i te, na których pojawiają się pestki. Warzywa smażymy na patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku, aż nabiorą lekko złotego koloru, następnie zdejmujemy je z patelni i osuszamy. Mozzarellę i parmezan trzemy na tarce i łączymy z ricottą oraz posiekanymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Plastry bakłażana układamy na cukinii, nakładamy łyżkę farszu i zwijamy w roladę (ew. spinamy ją wykałaczką). Podpiekamy w 200°C przez 7-10 min. Robimy sos. W rondelku na oliwie podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Sos wylewamy na talerze, układamy na nim roladki i ozdabiamy bazylią.

Brak komentarzy: