niedziela, 15 czerwca 2008

Żeberka borówkowo-korzenne z ciepłą sałatką z kaszy gryczanej, cambozoli i rzeżuchy (Dla 4 osób)


800 g żeberek
2 litry mleka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przyprawy: 1 płaska łyżka ziela angielskiego, 4 płaskie łyżeczki cynamonu, 2 łyżki goździków

Sos: 500 g dżemu borówkowego, 100 ml wódki, 2 łyżki miodu lipowego, 4 liście laurowe, 15 goździków, 30 ml octu spirytusowego, 2 płaskie łyżeczki cynamonu, pieprz czarny, świeżo mielony

Sałatka: 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 100 g masła, 200 g sera cambozola, sok z 1/2 cytryny, ćwiartka pociętej w cienkie paski sałaty radicchio, sól, pieprz, 3 pełne garści rzeżuchy

Żeberka marynujemy przez 24 godziny w mleku. Wyciągamy z marynaty, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoto na oleju. W garnku zagotowujemy 1,5 l wody z przyprawami korzennymi i wkładamy do wywaru żeberka. Gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez 2,5 godz. Robimy sos. Mieszamy składniki i gotujemy przez 20 min, wciąż mieszając, aż całość uzyska konsystencję jogurtu. Robimy sałatkę. Kaszę rozsypujemy po szerokiej blasze, przyprawiamy solą, pieprzem, posypujemy wiórkami masła i porwanym serem cambozola. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy radicchio i zapiekamy w 200°C, aż ser się rozpuści. Żeberka układamy na kaszy, polewamy sosem borówkowym i posypujemy rzeżuchą.

Brak komentarzy: