niedziela, 15 czerwca 2008

Halibut na czarnym spaghetti z dressingiem z suszonych pomidorów (Dla 1 osoby)


100 g czarnego spaghetti
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka listków świeżej melisy
sól
pieprz
5 zielonych szparagów
1 łyżka masła
150-200 g filetu z halibuta
olej do smażenia

Dressing: 4 kawałki suszonych pomidorów, 3 serca karczochów z zalewy, 1 por (jasna część), kilka gałązek natki pietruszki, 1 łyżka masła, 150 ml wytrawnego czerwonego wina, sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos do makaronu: śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekane listki melisy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy razem przez ok. 5 min. Oczyszczone z twardych łusek szparagi gotujemy przez ok. 7 min w osolonej wodzie z odrobiną masła. Halibuta posypujemy solą i pieprzem i smażymy z obu stron po 3 minuty na rozgrzanym oleju. Robimy dressing: suszone pomidory kroimy na paski, karczochy w ćwiartki, pora w paseczki. Siekamy natkę pietruszki. Wszystko razem wrzucamy na roztopione masło, podsmażamy, dodając czerwone wino. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz makaron, polewamy go sosem śmietanowym. Na wierzchu układamy szparagi i halibuta, a obok dressing z suszonych pomidorów.

Brak komentarzy: